liste
liste1

Göç - İç Göç - Dış Göç - Beyin Göçü Nedir, Sebepleri - Sonuçları Nelerdir Özet Konu Anlatımı

Ekleyen: ilketkinlik | Okundu : 32747
Kategori : 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Konu Anlatımları

Göç nedir?
Göç, dini, iktisadi, siyasi, sosyal ve diğer sebeplerden dolayı insan topluluklarının bir yerden bir başka yere gitmesine göç denir. Göç, iç göç ve dış göç olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.


İç göç nedir?
Bir ülke içinde bölge, kent, köy ve kasaba gibi bir yerden diğerine yerleşmek amacıyla yapılan nüfus hareketlerine iç göç denir. Kentleşme hareketleri de iç göçlerden sayılır. İç göçler sürekli ve mevsimlik olarak ikiye ayrılmaktadır.


Göç nereden nereye yapılır?
-Kırdan-kente göç
-Kentten-kente göç
-Kentten-kıragöç
-Kırdan-kıra göç


Ülkemizde göç hareketleri genellikle kırdan kente şeklinde gerçekleşmektedir.
İtici faktör, insanların yaşadıkları yerleri terk etmelerine neden olan sebeplere denir.
Çekici faktör, belli merkezlerin göç almasını sağlayan sebeplere denir. Örneğin; kan davaları itici, iş imkanları çekici faktörler arasında yer alır.


Köyden kente göçün sebepleri nelerdir?
-Hızlı nüfus artışı
-Tarım alanlarının miras yoluyla küçük parçalara ayrılması
-Tarımda makineleşme ile işsizliğin oluşması
-Eğitim hizmetleri, alt yapı ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği
-Kan davaları ve terör olayları
-iklim ve yer şekillerinin olumsuz etkileri
-İş imkanlarının sınırlı olması
-Kentlerde sanayinin gelişmiş olması


Köyden kente göçün sonuçları nelerdir?
-Nüfusun ve yatırımların dağılışında dengesizlik olur.
-Kentlerdeki işsizlik oranı artar.
-Konut sıkıntısı ve gecekondulaşma ortaya çıkar.
-Sanayi tesisleri (fabrikalar) kent içinde kalır.
-Çevre sorunları artar
-Trafik, eğitim ve sağlık problemleri olur.
-Alt yapı hizmetlerinin götürülmesi zorlaşır.
-Kültür çatışması olur.
-Sulamalı tarım yaygınlaştırılmalı
-Modern tarım yöntemleri yaygınlaştırılmalı
-Besi ve ahır hayvancılığı geliştirilmeli
-Eğitim ve sağlık hizmetleri geliştirilmeli
-Tarıma dayalı sanayi kolları kırsal kesime kaydırılmalı
-Altyapı hizmetleri geliştirilmeli (yol, su, elektrik, haberleşme).


Mevsimlik göç nedir, kalıcı göç nedir?
Mevsimlik olarak belirli bir süreliğine tarım ve turizm etkinlikleri nedeniyle yapılan göç türüne mevsimlik göç denmektedir. Ekonomik faaliyetin göçebe hayvancılık olmasından kaynaklanan mevsimlik göç hareketleri Doğu Anadolu ve Toros, Uzunyayla ve Bozok yaylalarında görülür. Yaylacılık faaliyetleri ile ilgili nüfus hareketleri en çok Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu ve Orta Karadeniz bölümleri; Köroğlu, İlgaz dağları ve Toroslar'da görülmektedir.Tarım işçilerinin mevsimlik göçleri ise en belirgin olarak Çukurova'da görülür.
Pamuğun toplanma döneminde özellikle Güneydoğu Anadolu'dan buraya gelen aileler, pamuk ve diğer tarımsal işlerde çalışıp, daha sonra kendi ikametgâhlarına dönerler.
Son yıllarda fındık ve çay toplayıcılığı için de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dan Karadeniz Bölgesi'ne mevsimlik göçler olmaktadır.Turizm de ise en çok mevsimlik göçü Ege ve Akdeniz şahitleri almaktadır.


Dış göç nedir?
Uzun süre kalmak ve çalışmak ya da yerleşmek amacıyla, bir ülke sınırlarını her iki yönden aşarak yapılan nüfus hareketleridir. İşçi göçü, beyin göçü gibi türleri bulunmaktadır.


Dış göçlerin nedenleri nelerdir?
-Savaşlar, baskı, zulüm, tehdit
-Doğal afetler {Depremler, salgın hastalıklar, kıtlık gibi)
-Geçim sıkıntısı (işsizlik)
-Sınırların değişmesi
-Uluslararası antlaşmalarla sağlanan nüfus değişimi


Dış göçlerin sonuçları nelerdir?
-Ülkeler arası ekonomik ilişkiler gelişir.
-Kültür alışverişi olur.
-Turizmin gelişmesine katkı sağlar.
-Döviz girdisi artar.
-İşsizlik kısmen azalır.
-Aileler bölünür.
-Göç alan ülkede nüfus artar.


İşçi göçünün sonuçları nelerdir?
Bu sonuçları olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayırabiliriz.


a- Olumsuz: Uyum güçlüğü, aile sorunları (özellikle parçalanmış aile), gıda sorunları, konut sorunları, çocukların eğitim sorunları, dinle ilgili sorunlar, yurtla olan ilişkilerin devamlılığının sağlanması sorunu, çeşitli dış etkilerle itildikleri ahlak dışı eylemler vb.


b- Olumlu: İşsizliğin azalması, döviz gelirlerinin artması, mesleki eğitim öğrenilmesi, toplumun kalkınması, yabancı dil öğrenen kişi sayısının artması, kültür alışverişinin yaşanması vb.


Beyin göçü nedir?
Beyin göçü, yetiştirilmesi için büyük emek gerektiren veya yetiştiği halde İlgisizlik ve imkansizlik sebebiyle istihdam edilemeyen bilim insanı, hekim, mühendis vb. gibi vasıflı  insan gücünün daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesidir. Beyin göçü genellikle gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru yapılmaktadır.
Bu durumda gelişmekte olan ülkedeki yetişmiş insan ihtiyacı artmakta ve bu ülkeler için önemli bir kayıp oluşturmaktadır.
Örneğin; Afrikalı ya da Asyalı ünlü bilim insanları batı ülkelerine gitmektedirler. Bu durumda gelişmeye muhtaç olan ülkeleri zor durumda kalmaktadır. Diğer yandan beyin göçü alan ülke için çok olumlu bir durum söz konusudur.


-   Neden?
-   Çünkü; o güne kadar hiç emek harcan¬mayan kaliteli bir kişi ülke ekonomisine kazandırılmış olur.
İkinci Dünya Savaşı'ndan önce çok sayıda biiim insanı Hitier'den kaçıp ABD'ye yerleşti. Bu gelişme ABD'nin gelişmesinde büyük ölçüde rol oynadı. ABD gibi ülkeler böyle durumlardan hep faydalanmıştır


Türkiye'de beyin göçü nasıl önlenebilir?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve yetkilileri gerekli kanuni düzenlemeleri yapıp, bilim ve teknolojinin gelişmesini teşvik edici ve özendirici tedbirler alırlarsa ve gerekli maddi imkanlar hazırlarlarsa beyin göçü Önlenecek, yetişmiş elemanlar, milli menfaatler doğrultusunda kullanılacak ve ülkemizin kalkınmasında büyük mesafeler kat edilecektir. Türkiye'de beyin göçü yüzünden her yıl yüzlerce başarılı gencimiz yurt dışına okumak için gidip oraya yerleşmektedir. Sonrasında İse birçoğu ülkesine geri dönmemektedir. Unutulmamalıdır ki beyin göçü bir ülke için çok önemli bir kayıptır

Sitemizde Online Test Çözün

İlketkinlik Eğlence Merkezi

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, fatih(at)ilketkinlik.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

üst