liste
liste1

Görüşme ( Mülakat ) Nedir, Görüşmenin Amaçları, Görüşmede Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir Konu Anlatımı

Ekleyen: ilketkinlik | Okundu : 3175
Kategori : Türkçe Dersi Konu Anlatımları

GÖRÜŞME YAPMA (MÜLAKAT)
Herhangi bir konuda bilgi almak ya da belli bir işi gerçekleştirmek amacıyla; ilgili kimselerle yapılan karşılıklı konuşmalara görüşme (mülakat) denir.


Görüşme iki amaçla yapılır:
1.   Bilgi ya da görüş almak amacıyla yapılan görüşmeler:
Bilim, felsefe, sanat, dil, teknik, tarım vb. alanlarda yetkili olan kimselerle yapılan karşılıklı ko-
nuşmalardır. Bu tür görüşmeler, bir bilim adamının çalışma yöntemini öğrenmek; bir dil sorununu aydınlığa çıkarmak; yeni bir sanat akımından kamuoyunu haberli kılmak; teknik bir konu hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılır.
Son zamanlarda, ülkemizde, güncel sorunlardan bilimsel konulara değin  her alanda görüşme yapılmakta; bunlar gazetelerde, dergilerde, radyo ve televizyonda yayınlanmaktadır.


2.   Belli bir işi gerçekleştirmek amacıyla yapılan görüşmeler:
Belli bir toplumda yaşayan her insan, toplumsal varlığını sürdürmek için, çeşitli işleri gerçekleştirmek  zorunluluğu duyar. Sözgelimi, öğrenci öğretmenle; işçi işverenle; memur amirle; subay erle; usta çırakla görüşmek, belli işleri gerçekleştirmek ister.


Bu tür görüşmeler yapılırken;
• Amacımızı açık bir dille ortaya koymalıyız.
• Davranışlarımızda ölçülü olmalıyız.
• Heyecanlanmadan, çekinmeden, doğal ve içten bir dille konuşmalıyız.
• Kendimizi övmemeliyiz.


Görüşme Yaparken Uyulması Gereken Kurallar:
1. Görüşmeden önce kendisiyle görüşülecek kişiye doğrudan doğruya, mektupla ya da telefonla başvurup görüşme dileğinde bulunmalı; görüşmenin konusunu, yerini, gün ve saatini saptamalıdır.


2. Görüşme gününden önce, “görüşme konusuyla ilgili” ayrıntılı bilgi edinmeli; görüşülecek kişiye yöneltilecek soruları hazırlamalıdır.


3. Görüşme günü, tam zamanında, görüşme yerinde bulunmalı; önceden hazırlanan sorular, görüşülecek kişiye uygun bir dille sorulmalıdır. Gerekirse, konunun iyice açığa çıkarılması için yeni, ek sorulardan da yararlanılmalıdır.


4. Görüşme sırasında, görüşleri alınan kişiyi yormamaya, bıktırmamaya özen göstermelidir.


5. Görüşme sırasında, sorularımıza verilen cevapların önemli ayrıntıları eksiksiz olarak yazılmalı; olanak varsa, görüşmeyi teyple saptamalı; sonra yazıya çekmelidir.


6. Görüşmeyi yazıya çekerken, cümlelerin açık, duru ve yalın olmasına dikkat etmeli; doğrudan anlatım bulunan bölümlerde konuşma işareti ( - ) ya da tırnak işaretinden ( “ “ ) yararlanılmalıdır.  

Sitemizde Online Test Çözün

İlketkinlik Eğlence Merkezi

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, fatih(at)ilketkinlik.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

üst