METİN TÜRLERİ ( ÇEŞİTLERİ )
Metin türleri üçe ayrılır.
1 ) Bilgilendirici metin türü
2 ) Hikaye edici metin türü
3 ) Şiir
BİLGİLENDİRİCİ METİN
Okuyucuya bilgi ve haber vermek yada tanıtmak amacıyla yazılan ve okuyucuyu herhangi bir konuda aydınlatan metinlere BİLGİLENDİRİCİ METİN denir. Bu metinler yorum içermez.
Bilgilendirici metin örneği :
Nasrettin Hoca Eskişehir'in Sivrihisar'a bağlı Hortu köyünde doğdu. Akşehir'de öldü. Babası Hortu köyünün imamı Abdullah Efendi, annesi aynı köyden Sıdıka Hatun'dur. Nasrettin Hoca, insanlara doğru ve iyi yolu göstermeyi ve kötülüklerden sakınmayı fıkralarla anlatan bir kişiydi.
HİKAYE EDİCİ METİN
Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları anlatan HİKAYE EDİCİ METİN adı verilir. Olaylar belli bir sıralama içinde olur. Hikaye unsurları (olay - olayın kahramanları - yer - zaman) bulunur.
Hikaye edici metin örneği :
Ravza ile Sümeyye iki iyi arkadaştılar. Aynı binada oturuyorlar ve aynı sınıfa gidiyorlardı. Çoğu zaman ödevlerini beraber yapıyorlar, beraber oyun oynuyorlardı. Asla kavga etmezler, anlaşamadıkları konuyu kavga ve kötü dille değil, güzel konuşarak çözerlerdi. Sınıfta gereksiz yere konuşmaz, parmakla söz alarak konuşurlardı. Çalışkan ve başarılı bir öğrenciydiler. Onların bu arkadaşlıkları herkese örnek gösteriliyordu. Sanki kardeş gibiydiler.
ŞİİR
Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, uyumlu bir dil kullanılarak dizeler (mısralar) halinde yazılmasına şiir denir. Şiir yazana ŞAİR denir.
- Şiirin her bir satırına dize (mısra) denir.
- Şiirlerde dizelerin bir araya gelmesiyle kıta'lar oluşur. Dört dizeden oluşan kıtalara dörtlük denir.
