liste
liste1

Mustafa Kemal'in Samsun'a Çıkışı ve Milli Bilincin Uyanması, Havza Genelgesi ve Tepkiler Özet Konu Anlatımı

Ekleyen: ilketkinlik | Okundu : 5008
Kategori : 8. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Konu Anlatımları

MUSTAFA KEMAL'İN SAMSUN'A ÇIKIŞI ve MİLLİ BİLİNCİN UYANDIRILMASI
13 Kasım 1918 tarihinde İstanbul'a gelen Mustafa Kemal, İstanbul'dan Samsun'a gitmek için ayrıldığı 16 Mayıs 1919 tarihine kadar geçen  yaklaşık 7 ay boyunca ülkenin çerisinde bulunduğu durumdan çıkış yolları üzerinde durdu. Bu dönemde Ortaya çıkan kurtuluş yolları:


Padişah ve yönetim İngiliz dostluğuna güvenerek İngiltere'nin mandasına girmek. (Aydınların bir kısmı ve basının önemli bir bölümü bu görüştedir)
Wilson İlkelerine güvenilerek savunulan Amerikan mandası( Amerika sömürgesi devlet değil, bağımsızlık mücadelesi vermiş olması bunda etkili)
İşgallere karşı bu bölgelerdeki vatanseverlerin başlatmış oldukları bölgesel kurtuluş yolları


Mustafa Kemal,  bu yolların hiçbirisini  kurtuluş için yeterli bulmamakta ve bunların sonunda Türk Milleti için esaretin olduğunu ifade etmekteydi. Mustafa Kemal bağımsızlık için “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile Milli egemenliğe dayanan yeni ulusal bir devleti kurtuluş çaresi olarak görüyordu. Mustafa Kemal Samsun'a giderken kafasındaki bu fikri uygulamak için Anadolu'ya gidiyordu. Çünkü bu düşüncesini ancak halk ( Türk Milleti) ile beraber hareket ederek gerçekleştirebilirdi.


19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a 9. Ordu müfettişi olarak çıkan Mustafa Kemal'in resmi görevi Samsun ve çevresinde güvenliği bozan olayları incelemekti. 25 Mayıs 1919'a kadar Samsun'da kalan Mustafa Kemal bölgede yaptığı incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda bir rapor hazırlayarak İstanbul'a gönderdi. ( 22 Mayıs 1919 ) Raporunda;
Bölgedeki karışıklıklardan Türk değil, Pontusçu Rumların ve İtilaf Devletlerinin  subayları sorumludur.
Türk ulusu egemenlik ve bağımsızlığını elde etmede  kesin kararlıdır; şeklinde görüş bildirmiştir.
NOT: Bu raporla Mustafa Kemal, ilk kez resmi görevine ters düşmüştür.
Samsun İngiliz işgalinde olduğu için Mustafa Kemal Samsun'u güvenli görmemiş ve Havza'ya geçmiştir.


Havza Genelgesi
Mustafa Kemal 28 Mayıs 1919 tarihinde mülki ve askeri amirlere gönderdiği bir genelge ile;
Büyük ve heyecanlı mitingler yapılmasını (kasaba ve köylere kadar)
Büyük devletlerin temsilcilerine ve İstanbul hükümetine uyarı telgraflarının çekilmesini
Asayişin bozulmamasına özen gösterilmesini
Komuta görevlerinin ve silahların hiçbir şekilde terk ve teslim edilmemesini
Hıristiyan halka karşı saldırı ve düşmanlık gibi tavırların sergilenmemesini istemiştir.
30 Mayıs'ta Havza'da büyük bir miting yapılmış ve sonunda her türlü işgale karşı silahla karşı konulması için and içilmiştir. Mustafa Kemal 12 Haziran'da Amasya'ya geçti.


Havza Bildirisine Tepkiler:
1- Mustafa Kemal'in bu çalışmaları İtilaf Devletlerinin tepkisine neden olmuştur. İtilaf Devletleri 67 Türk aydınını tutuklayıp Malta'ya sürgüne gönderdiler.
2- İstanbul Hükümeti 8 Haziran'da Mustafa Kemal'i geri çağırdı. Fakat  Mustafa Kemal bu emre uymamıştır. Mustafa Kemal  1 Haziran'da İstanbul'a çektiği telgrafta “Anadolu'da başlayan ulusal hareketi hiçbir gücün durduramayacağını” bildirmiştir.
3-  İstanbul Hükümeti aynı zamanda 9. Ordunun adını 3. Ordu olarak değiştirdi.

Sitemizde Online Test Çözün

İlketkinlik Eğlence Merkezi

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, fatih(at)ilketkinlik.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

üst