liste
liste1

Uzayla ilgili gazete haberleri

Ekleyen: ilketkinlik | Okundu : 604
Kategori : Çeşitli Eğitim Kaynakları

UZAYDAKİ ÇÖPLERİMİZİ TOPLAMA ZAMANI

İnsanlar, evreni keşfetme hayallerini hayata geçirmeye başladıklarından beri, Dünya’nın dışında da izler bırakıyor. Ruslar tarafından 1957 yılında fırlatılan ve dünyanın ilk yapay uydusu olan Sputnik 1’den sonra uzaya yaklaşık 6000 uydu gönderildi. Ancak bu uyduların sadece 1000’e yakını şu an hizmet vermeye devam ediyor. Bu, uzayda bol miktarda çöpümüz olduğu anlamına geliyor. (…)

Dünya’nın etrafında hareket eden parçacıkların büyük kısmı insan kaynaklı atıklar (…) sonucu ortaya çıkıyor. Bu nedenle yörünge kalıntıları olarak da isimlendiriliyorlar. Yörünge kalıntılarının büyük kısmı tekrar Dünya’ya düşmesine (…) rağmen bir kısmı Dünya’nın etrafında hareket ediyor.

(…)
Uzaydaki izlerimizi temizleme çabalarında sadece uzay çöplerini “toplamaya” odaklanmak yeterli olmayabilir. Bu soruna kalıcı bir çözüm üretmenin temel yolu belki de uzay araştırmalarının her aşamasında (…) daha çevreci ve sürdürülebilir teknolojiler geliştirmek.

Dr. Tuba Sarıgül
(Kısaltılmıştır.)


Uzay bilimciler 40 milyar güneş büyüklüğünde bir kara delik buldu

Holmberg 15A adındaki bir galaksi kümesinin ortasında keşfedilen kara deliğin dünyadan 700 milyon ışık yılı uzakta bulunduğu ve etrafından yıldızların dolandığı en büyük karar delik olduğu kaydedildi.

Galaksi dinamiğine dayanarak yapılan hesaplamada, Holm 15A kara deliğinin güneşin kütlesinden 310 milyon kat büyük olduğu ifade edildi. Astrophysical dergisinde yayınlanan haberde, bu yeni araştırmada kara deliğin boyutunun ilk defa dolaylı ölçüm metoduyla tespit edildiği kaydedildi.

Holm 15A'in güneş sistemindeki bütün uyduları yutabilecek büyüklükte olduğu belirtildi.


NASA Mars aracı için isim arıyor

NASA, geçen yıl herkese adını Mars'a gönderme fırsatı sunmuştu. Dünyanın her köşesinden 10 milyon 900 bin kişinin isim yazdırdığı kampanyada Türkiye, 2 milyon 528 bin 844 kişinin katılımıyla Mars'a en çok isim gönderecek ülke olmuştu.

Umut Yıldız, Türkiye'nin 2.5 milyon kişilik başvuruyla sürece damga vurmasını sağlayan bir isimdi. NASA, daha önce de olduğu gibi aracın adı için ABD'de bir oylama yaptı.

Önerilen isimlerden 9'u finale kaldı. Uzay ajansı şimdi de bu 9 isim arasından birini belirlemek dünya çapında oylama başlattı.


Uzayda tekrar eden radyo sinyalleri keşfedildi!

Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada geçtiğimiz yaz, uzayda 1.5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir konumda 6 kez tekrar eden radyo sinyali alındığı bildirildi. Uzayda söz konusu sinyallere sıklıkla rastlanılsa da, tekrar eden sinyaller 2015 yılından sonra tarihte ikinci kez kaydediliyor.

İçerisinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksi'sinin uzağında bir şeyler uzaya radyo dalgaları yayılmasına sebep oluyor.

Nature dergisinin Çarşamba günü yayınlanan sayısında yer alan bir çalışmada yer alan bilgilere göre, bilim insanları uzayda ikinci kez tekrar eden radyo sinyalleri keşfetti.

Keşifin ayrıca Amerikan Astronomi Topluluğu'nun 233. buluşmasında sunulduğu belirtildi.

Radyo sinyallerinin sadece milisaniye uzunluğunda radyo dalgaları şeklinde olduğu ifade edildi. Bu tip radyo sinyalleri uzayda sıkça görülüyor, ancak bunların tekrar eden şekilde olması tarihte ikinci kez görülüyor.

Tekrarlayan radyo sinyallerinin ilk 2015 yılında Arecibo radyo teleskobu tarafından keşfedilmiş ve FRB 121102 ismi verilmişti. 2018 yılında sinyallerin muazzam miktarda büyük enerji taşıdığı açıklanmıştı.

Yeni keşfedilen 'tekrarlayan radyo sinyaline' ise FRB 180814.J0422+73 isminin verildiği ve 1.5 milyar ışık yılı uzaklıktaki aynı konumdan 6 kez aynı sinyalin geldiği belirtildi.

Bilim insanlarının yeni keşfedilen radyo teleskobun devreye girmesiyle birlikte bu tip radyo sinyallerinin gizemini çözmek konusunda önemli bir mesafe kat edileceğine inandıkları bildirildi.

Sitemizde Online Test Çözün

İlketkinlik Eğlence Merkezi

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, fatih(at)ilketkinlik.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

üst