liste
liste1

Yarıyıl tatili veli mektubu 2021 - 2022

Ekleyen: ilketkinlik | Okundu : 1088
Kategori : Çeşitli Eğitim Kaynakları


Değerli Velilerimiz,

İnsan elindekinin kıymetini kaybettiğinde daha iyi anlarmış. Okulu, birlikte olabilmeyi, oyunlarımızı, bahçedeki koşturmacaları ne kadar özlediğimizi ve bir arada olabilmenin, sınıf ortamında ders işleyebilmenin en keyiflisi olduğunu derinden hissettik. Uzaktan eğitim macerasını geride bırakıp yüz yüze geçirebildiğimiz bu keyifli eğitim-öğretim yılında yine kısa bir mola verme zamanı geldi.

Unutmayalım ki karne öğrencimizin bir dönemlik akademik başarısının ve davranışlarının değerlendirildiği bir belgedir. Öğrencinin akademik değerlendirmesi yapılırken; öğrencinin derse katılma düzeyi, aldığı görev ve sorumlulukları yerine getirip getirmediği, müfredat konularını anlama seviyesi ve değerlendirme çalışmalarındaki başarı düzeyi göz önünde bulundurulmuştur. Davranışlar ve akademik kriterlerin değerlendirmesi kısımlarını iyi incelemenizi, çocuğumuzun eksikleri olması durumunda ikinci dönemde alınabilecek başarıyı artırıcı önlemler konusunda benimle daha sıkı irtibatta olmanızı diliyorum.

Bir çocuğun hayatında ilkokul yılları; akademik birikiminin temellerinin atıldığı zamanlar olduğu kadar toplum içinde yaşam becerilerinin de temellerinin atıldığı yıllardır. Bununla birlikte okul; öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü bir kurum olduğu kadar bireyin eğitimine de katkıda bulunan bir yerdir. Lakin sizlerin de takdir buyuracağınız gibi, eğitim vermek sadece okulların vazifesi değildir. Çocuklar, ahlak olgularının, kişilik özelliklerinin, davranış biçimlerinin temelini ailede alırlar. Her çocuk aile yaşantısının ve ailesindeki bireylerin bir aynasıdır. Çocuklar yaşadıklarını ve gördüklerini yansıtırlar. Dinlediklerinden çok gördüklerini öğrenirler. Nasihat etmek yerine örnek olalım. Vatanına bağlı, inançlı, insani yönden gelişmiş bireyler yetiştirmek için okul-aile arasındaki iş birliği ve uyumu oldukça gereklidir. Bu konuda sizlerin desteğini ve ilgisini görmek biz öğretmenlere güç katar.

Önümüzdeki iki haftalık süre, adından da anlaşılacağı üzere bir tatil zamanı. Tatilde dinlenmek, eğlenmek çocuklarımızın hakkı. Ancak bu sürenin ekran karşısında geçirilmesi verimli bir tatil olmayacaktır. İmkanlarımızın elverdiği ölçüde çocuklarımızla birlikte zaman geçirmeliyiz. Sizinle geçirdikleri her dakika onlar için ödül gibi olacaktır. Kendi çocukluğunuzu anımsadığınızda eminim ki onlara güzel anılar bırakmanın ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz.

Birlikte kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Onlara anılarınızı anlatıp bu anıları birlikte resmedebilirsiniz. Masal saati düzenleyip anlattığınız masalı canlandırabilirsiniz. Eminim sizler bu önerilerden daha fazlasını bulabilirsiniz. Genel tekrar için verilen etkinliklere gün içinde size uygun bir vakit belirlemenizi, biriktirmeden günü gününe tekrarlar yapmanızı tavsiye ediyorum. Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanmasını çok istediğinizin farkındayım. "Çocuğumun kitap okumasını nasıl sağlarım?" diye soran velilere genellikle şu cevabı veriyorum: "Onunla birlikte siz de kitap okuyun." Günde en az yarım saatinizi kitap okumaya ayırsanız, yıl sonunda okuduğunuz kitap sayısı sizi de mutlu edecektir. Sosyal medyada gezinmeye ayırdığımız vaktin bir kısmını kitaplara ayırdığımızda çocuğumuzun da bunu yaptığını görmeye başlarız.

Çocuk yetiştirmek; sorumluluk, sabır, emek ve beceri isteyen fakat aynı zamanda çok keyifli bir iştir. Aileler, çocuklarını hayata hazırlarken, en önemli örneğin kendileri olduğunu unutmamalıdırlar.

Aileler, çocuklarının istenmeyen davranışları karşısında, olumlu disiplin yöntemleri kullandıklarında sağlıklı bir iletişim kurmayı başarırlar.

- Olumlu örnek olmak: Verdiği sözü tutmak, kavgacı olmamak, güzel konuşmak, doğruyu söylemek, inançlı olmak, yardımseverlik gibi özellikleri çocuklarımıza aşılamak istiyorsak, öncelikle bizler bu davranışları benimsemeli ve uygulamalıyız.

- İyi alışkanlıklar kazandırmak: Okuma alışkanlığı, temiz ve bakımlı olma alışkanlığı, düzenli olma alışkanlıkları kazandırmak için önce bizler bu alışkanlıklara sahip olmalıyız.

- Önleyici açıklamalar yapmak: Çocuklar nasihat dinlemeyi sevmezler. Onlara nasihat etmek yerine, istemediğimiz davranış daha gerçekleşmeden önce onlara hikayeler anlatmak, başımızdan geçen tecrübeleri aktarmak ve bunu yaparken de nasihat eder gibi değil onlarla yaşadıklarınızı, gördüklerinizi paylaşır gibi davranmak çok faydalı olacaktır.

- Önlemler almak: Onları karşılaşabilecekleri tehlikelerden korumak için önceden önlem almak önemlidir. Davranışlarını gözlemek de… Ancak fazla korumacı olmanız onun kendi ayakları üzerinde durmasını engeller. Çok belirgin ve yakından takip de yalanlar söylemesine neden olabilir. Korkak ya da yalancı bir çocuk yetiştirmek istemiyorsak dengeyi iyi ayarlamamız gereklidir.

- Güven vermek, teşvik etmek, takdir etmek: Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da takdir beklerler. Bu nedenle iyi bir şey yaptıklarında başları hemen bize çevrilir. İşte öyle anları kaçırmamak, ona yanında olduğumuzu hissettirmek, daha iyisi için teşvik etmek ve yaptığı kadarı için takdir etmek güzel davranışları tekrar etmesine sebep olur. Sizden duyacağı bir “Aferin!” bile ona alacağınız maddi değeri yüksek her hediyeden daha anlamlı ve kıymetlidir.

- HAYIR diyebilmek, Sınır koymak, nedenini düşünmek: Ailelerin en sık yaptığı hata; “Hayır!” dedikten kısa bir süre sonra aynı şeye yine hayır dememektir. Çocuklar bunu kullanırlar. Her dediklerini ağlayarak, nizahlanarak, küserek yaptırmaya çalışırlar. Bu yüzden ailelerin sınırları, kuralları olmalıdır. Ailede birinin hayır dediği bir şeye diğeri evet dememelidir. Ancak aileler de “Hayır” dediklerinde bunun sebebini çocuklarına açıklamalıdır.

- Dikkatini başka yöne çekmek: Çocuklar bazen dediklerini yaptırmakta anlamsız bir inat gösterirler. Konuşarak ya da hayır diyerek onları ikna edemediğimiz anlarda dikkatlerini başka şeye çekmek gerekir.

- İstenmeyen davranışın nedenini ve sonucunu açıklamak: Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da yapılmaması gerekenin nedenini merak ederler. Bu noktada onlardan istemediğimiz bir davranışı neden istemediğimizi sabırla onlara açıklamak, yapma/ yapamazsın/sakın ha demekten daha faydalı olacaktır.

Yukarıdakilerin özeti; onları sevelim, onlarla vakit geçirelim, sohbet eldelim, kız ya da erkek diye ayırt etmeyelim ve en önemlisi; onlara çok iyi bir örnek olmak için kendimizi geliştirmekten ve yetiştirmekten asla vazgeçmeyelim. Fedakarlıklarınız, emekleriniz ve desteğiniz için teşekkür ederim.

İYİ TATİLLER DİLEKLERİMLE

Sitemizde Online Test Çözün

İlketkinlik Eğlence Merkezi

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, fatih(at)ilketkinlik.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

üst