Blog ne / nedir | 5531

Aşırı tepki göstermemek gerekir. Kesinlikle fiziksel ceza verilmemelidir. Anne - baba bağırıp çağırmadan, olayı onaylamadığını göstermelidir.

Çocuğu kötü olarak damgalamamak gerekir. Çocuğun sadece o andaki yaptığı davranış eleştirilmelidir.

Çocuğun aldığı eşyayı geri vermesi sağlanmalıdır. Çocuk aldığı eşyayı kendisi özür dileyerek geri vermelidir. Eğer eşya kırılmış ya da bozulmuşsa yenisi alınmalı ve parası çocuğun harçlığından ödetilmelidir. Çocuğun harçlığı tamamen kesilmemelidir.

Çocukla konuşarak, sorun çözme yöntemi denenebilir. Çocuktan bu durumu net bir şekilde tanımlaması istenir.Örneğin; "eşyayı alırken aklından neler geçiyordu?" diye sorabilirsiniz.

Çocuğunuzun hatalı davranışı iş yaparak ödemesini sağlayın. " Ali arkadaşının kalemini almana çok üzüldüm. Kuralı biliyorsun. Yalnızca sana ait eşyalara sahip olabilirsin. Şimdi arkadaşına kalemini geri vereceksin. Kuralı bozduğun için bazı işler yapmanı istiyorum. Balkonu yıkayacaksın. " Eğer çocuk yapmak istemezse o zaman sinirlenmeden " ya söylediklerimi yaparsın yada istediklerini yapma hakkını kaybedersin " diyebilirsiniz.

Şüphelenilen durumlarda çocukla konuşmak gerekir. " Benim cüzdanımdan para alıp almadığından emin değilim, fakat sana çok gerektiği için aldıysan ve eğer geri verirsen seninle gurur duyacağım. Benim seninle gurur duymamdan daha önemlisi senin kendinle gurur duyman. " şeklinde bir konuşma aldığı eşyayı geri vermesini sağlayabilir.

Menu