Blog ne / nedir | 2491

Hayvanlar kesildikten sonra etin sıcaklığını üzerinden atması gerekiyor. Bunun için parçalanan etleri üst üste gelmeyecek şekilde leğenlere, tepsilere parça parça dağıtmaları gerekiyor. Ya da asılabilecek yer varsa asıp etin kendi sıcaklığını doğal hallerle yok etmesi beklenmelidir.

Eğer etler parçalanıp kurban sahiplerine taksim edildikten sonra hemen dolaba atılmamalıdır. Etler havasız bir şekilde kalınca hem harlıyor yani kendi sıcaklığında pişiyor hem de yeşillenip kokmaya başlıyor. ya da eve götürülen etler üst üste kondukları için ette lokal olarak belli kısımlar kokmaya başlıyor. Bunların önüne geçmek için önce etlerin sıcaklığını atmasını beklemek gerekiyor. ertisi gün kasapta işlenecekse bunları dolapta bir leğenin içinde, tepsinin içinde olduğu gibi konulabilir ve saklanabilir.

Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Menu