Blog ne / nedir | 1177

Türkiye'de etkili olan rüzgarlar, soğuk yerel rüzgarlar ve sıcak yerel rüzgarlar olmak üzere iki başlıkta incelenir.

SOĞUK YEREL RÜZGÂRLAR

KARAYEL: Kuzeybatıdan eser. Balkanların soğuk havasını getirir. Gezici alçak basınçların arkasından eserse, kar yağışlarına ve fırtınaya neden olur.

YILDIZ: Kuzeyden eser. Karadeniz ve kısmen de Marmara'da çok hızlı eser. Yağmur ve karla karışık fırtınaya neden olur.

POYRAZ: Kuzeydoğudan eser. Kış poyrazı kuru soğuk ve ayazdır. Yaz poyrazı serinlik getirerek tarım üzerinde olumlu etki yapar. Buğdayları geç olgunlaştırarak başak bağlamalarına neden olur.

SICAK YEREL RÜZGÂRLAR

LODOS: Güneybatıdan esen sıcak ve nemli rüzgârdır. Akdeniz ve Ege kıyılarına yağış bırakırken, İç Anadolu'da kar erimelerine neden olur. Batı Anadolu ve Marmara'da fırtınaya dönüşerek deniz trafiğini aksatır.

KIBLE: Güneyden eser. Akdeniz kıyılarında etkilidir. Denizden topladığı nemi Toroslar'ın denize bakan yamaçlarına yağış olarak bırakır. İç kesimlere kuru olarak geçer.

SAMYELİ (KEŞİŞLEME): Güneydoğudan eser. Sıcak kuru özelliktedir. Suriye ve Arabistan çöllerinin sıcak havasını yurdumuza taşır, buharlaşmayı artırır, bitkileri kavurucu etki yapar.

Kuzeybatı'dan başlayarak ve saat yönünde takip edilerek bakıldığında, Türkiye'de etkili olan yerel rüzgârların baş harfleri alındığında KaYıP SaKaL olarak düşünülebilir.

Menu