Sahte maske kontrolü nasıl yapılır? maskeniz sizi gerçekten koruyor mu

Eklenme Tarihi : 19.10.2020 | Okunma Sayısı : 285 | Kategori : DİĞER

Satın aldığınız maskenin 3 katlı cerrahi maske olması ve tıbbi şartlara uygun üretilmiş olması gerekiyor. Bunun dışındaki maskeler koronavirüse karşı etkin bir koruma sağlamıyor. Koronavirüs salgınıyla birlikte gelir kapısına dönen maskelerin bir çok çeşidi piyasada. Tıbbi koşullara uygun üretilenler kadar merdiven altı üretim maskeler de piyasada.

Peki satın aldığımız maskenin koronavirüse karşı gereken korumayı sağlayacak özelliklerde olup, merdiven altı bir ürün olmadığını nasıl anlayacaksınız? Bunun için TÜBİTAK'ın geliştirdiği ÜTS (Ürün Takip Sistemi) mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Cep telefonunuza indireceğiniz Ürün Takip Sistemi (ÜTS) uygulaması sizlere satın aldığınız maskenin bilgilerini veriyor. Maskenin üretim yeri, kullanım şekli, nasıl ve nerede üretildiği barkod taraması ile ortaya çıkıyor.

iPhone kullananlar için ÜTS uygulamasını buradan indirin.

Android kullananlar için ÜTS uygulamasını buradan indirin.

Maskenizi nasıl kontrol edeceksiniz?

Uygulamayı cep telefonunuzda açtığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Uygulama kameranıza erişim izni istediğinde bu izni verin.

Kamera ile tara seçeneğine tıklayıp satın aldığınız maskenin kutusu üzerinde bulunan barkodu okutun. Bu işlemi yaptığınız anda ekranınıza söz konusu maskenin kayıtlı bir ürün olup olmadığı, içeriği, menşei, üreticisi gibi tüm bilgiler geliyor.

Şayet barkod okuttuğunuzda ekranınıza ürüne dair bilgiler gelmiyorsa satın aldığınız maske merdiven altı bir ürün demektir ve kullanmamanız gerekir.

Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, sitemiz uyar ve kaldır prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, fatih(at)ilketkinlik.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır.Sitemiz hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

üst