Arduinoyla ldr kullanarak ışın ortamda olup olmamasına göre ledi yakıp söndüreceğiz. Yani gece gündüz durumunu simüle edeceksiniz. Mblock 5 ile block kodlamasını yapacağız.
LDR ışığa bağımlı direnç anlamına gelir ve bir diğer adı da foto direnç olarak bilinir. LDR direnç görevi görse de, pasif bir sensör olarak da kullanılır. Üzerine düşen ışık şiddeti ile ters orantılı bir çalışma prensibine sahiptir. Yani üzerine düşen ışık şiddeti arttıkça sahip olduğu direnç değeri azalır, ışık şiddeti azaldıkça sahip olduğu direnç değeri artar. LDR’ler sahip oldukları direnç değerlerinin değişmesi ile bir anahtarlama görevi görürler.
Benim kullandığım LDR'nin seri monitör'e yazdırdığı maksimum değer 488'di. Bundan dolayı ışık şiddeti (düzeyi) 400 üzerinde değer döndürünce ledi söndürsün, diğer değerlerde ise led yansın olarak ayarladım.
void setup() { pinMode(13,OUTPUT); pinMode(A0,INPUT); Serial.begin(9600); // seri monitor başlangıcı } void loop() { int isik = analogRead(A0); //LDR'den gelen değeri okuyoruz Serial.println(isik); //seri ekrana okunan değeri yaz delay(25); if(isik > 400){ digitalWrite(13,LOW); } else { digitalWrite(13,HIGH); } }
Arduino iki butonla iki led kontrolü (mblock 5)
Arduino davetsiz misafiri haber veren proje (hc-sr04)
Arduino robot kol yapalım, joystickle hareket ettirelim
Arduino joystickle servo motoru hareket ettirelim
Arduino ile servo motor kullanalım
Arduino buzzer ile melodi çalalım (daha dün annemizin)