Web siteleri, URL olarak adlandırılan kolay adres ve IP adresine sahiptir. Kullanıcılar web sitelerini bulmak için URL'leri, bilgisayarlar ise IP adreslerini kullanır.
Web siteleri, URL olarak adlandırılan kolay adres ve IP adresine sahiptir. Kullanıcılar web sitelerini bulmak için URL'leri, bilgisayarlar ise IP adreslerini kullanır. DNS URL'leri IP adreslerine dönüştürür (veya tam tersi). Örneğin, web tarayıcınızdaki adres çubuğuna http://www.ilketkinlik.com yazarsanız, bilgisayarınız DNS sunucusuna bir istek gönderir. DNS sunucusu URL'yi IP adresine dönüştürerek bilgisayarınızın ilketkinlik web sunucusunu bulabilmesini sağlar.
URL'nin son bölümüne üst düzey etki alanı adı (TLD) denir. TLD'ler web sitelerinin türünü belirler. Aşağıdaki sık kullanılan TLD'ler ve karşılık geldikleri tür belirtilir:
Üst düzey etki alanı | Karşılık geldiği tür |
.com | Ticari (iş) site |
.net | Internet yönetim sitesi |
.org | Kar amaçlı olmayan kuruluş |
Yukarıda listelenen TLD'lere ek olarak ülkelerin veya bölgelerin kendi TLD'leri vardır. Örneğin .ca Kanada'nın TLD'sidir.
Bazı bilgisayarlara, Internet'e her bağlanışlarında farklı bir IP adresi verilir. Internet servis sağlayıcısı (ISS) çok sayıda müşteriye bu şekilde hizmet vermek için birkaç IP adresi kullanabilir; ancak bu durumda, bilgisayarınızın Internet'teki adresi sürekli değişecektir. Web sitesi barındırıyorsanız, ISS'niz IP adresini değiştirse bile web sitesinin adını değiştirmek istemezsiniz. DNS dinamik güncelleştirme, web sitenizin, sabit adıyla değişen IP adresi arasındaki ilişkilendirmeyi otomatik olarak sağlayarak Internet'te bulunmasını kolaylaştırır.
DNS adını veya IP adresini aramak için Internet'e bağlı olmanız gerekir.
1. Komut İstemi'ni tıklatarak açın.
2. Komut satırında, nslookup yazın, boşluk bırakın, IP adresini veya etki alanı adını yazın ( örneğin, nslookup ingilizcedefteri.com ) ve Enter tuşuna basın.
Web tarayıcınıza web adresi yazıp, sonra Enter tuşuna bastığınızda, DNS sunucusuna sorgu gönderirsiniz. Sorgu başarılı olduğunda istediğiniz web sitesi açılır; başarılı değilse bir hata iletisi görürsünüz. Bu başarılı ve başarısız sorguların kaydı, bilgisayarınızda DNS önbelleği denilen geçici bir depolama konumunda depolanır. DNS, DNS sunucusuna sorgu göndermeden önce mutlaka önbelleği denetler ve sorguyla eşleşen bir kayıt bulursa, sunucuya sorgu göndermek yerine bu kaydı kullanır. Bu, sorgu işlemlerini hızlandırır, ağ ve Internet trafiğini azaltır.
1. Komut İstemi'ni tıklatarak açın.
2. Komut satırında ipconfig /displaydns yazın.
DNS önbelleğini temizlemek, DNS'nin önbellekte depolanan bilgileri kullanmak yerine DNS sunucusuna sorgu göndermesine neden olur. Yönettiğiniz web sitelerinde değişiklik yaparken ya da yazdığınız web adresinin doğru olduğunu bildiğinizde yinelen hatalar alıyorsanız, DNS önbelleğini temizlemek isteyebilirsiniz.
Not :
Aşağıdaki adımları tamamlamak için yükseltilmiş ayrıcalığa sahip komut istemi açmanız gerekir.
1. Başlat düğmesini tıklatın.
2. Arama kutusuna komut istemi yazın.
3. Sonuç listesinde, Komut İstemi'ni sağ tıklatın ve Yönetici olarak çalıştır'ı tıklatın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
4. Komut satırında ipconfig /flushdns yazın.
IOS 15'in 10 yeni özelliği
WEBP dosyalarını Adobe Photoshop ile açma, oluşturma
Windows 10 için ücretsiz Windows File Recovery programı
Arduino uzaktan kumanda ve IR receiver ile servo motor kontrolü
Arduino LCD ekranda kayan yazı yapalım
Arduino engelden kaçan araba yapımı