Dilimizi çıkaralım temiz bir kağıt mendil ile dilimizin üzerini iyice kuruttuğumuzu düşünelim. Kuruttuğumuz dilimizin üzerine bir kesme şeker koyduğumuzda tat alabilir miyiz?
Dilimiz ağız boşluğunda bulunur ve çizgili kaslardan oluşur. Tat alma organı olmasının yanı sıra aynı zamanda konuşmaya ve yutmaya da yardımcı olur. Dilin yapısını ve hangi bölgelerinin hangi tatları aldığını yukarıdaki şekil üzerinde inceleyebilirsiniz.
Dilimizin ucunda, yanlarında ve arkasında tatları algılamaya yarayan tat tomurcukları bulunur. Tat tomurcukları dilimizin bazı bölgelerinde daha yoğundur ve farklı tatları alırlar. Tat tomurcukları içinde tat almada görevli duyu hücreleri vardır.
Besin maddelerinin tadını algılayabilmemiz için bu maddelerin suda veya tükürükte çözünmesi gerekir. Bunun sonucunda duyu hücreleri uyarılır. Bu uyarılar sinirler yardımıyla beyne iletilir ve beynin ilgili merkezlerince değerlendirilerek tat alma olayı gerçekleşir.
Dilin yapısında tat duyusundan başka sıcak, soğuk vb. gibi dokunma duyusunu alan hücreler de bulunur.
Ağız mantarı : Mikroskobik bir küf mantarının sebep olduğu yutkunma zorluğu ve yanmaya yol açan bir hastalıktır. Dil üzeri ve ağız içi beyaz lekelerle kaplandığı için pamukçuk adı da verilir. Genellikle bağışıklık sisteminin zayıfl amasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bebeklerde sık görülür. Doktorun vereceği ilaçlarla tedavi edilir.
Dil iltihabı : Diş eti iltihabı, çürük dişler, sürekli aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler yemek, sigara içmek gibi etkenler dil iltihabının başlıca sebepleridir.
Tat körlüğü : Kalıtsal bir hastalık olup bazı maddelerin tadının alınamamasıdır.
İnsan faaliyetlerinin ekosistemlerin sürdürülebilirliği üzerine etkisi ve olası sonuçları
Modern genetik uygulamaları (gen klonlaması, kök hücre teknolojisi, dna parmak izi analizi, insan genom projesi)
Gen klonlama işleminin basamakları, bitkilerde ve hayvanlarda klonlama işlemi
Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), GDO'nun insan sağlığına etkileri, GDO'nun zararlı çevresel etkileri
Sucul biyomlar ve türleri ( Tatlı su biyomları, Tuzlu su biyomları )
Karasal biyomlar ve türleri ( orman biyomları, çayır biyomları, çöl biyomu, tundra biyomu )