5 nisan 2019 tarihinde meb'in yayınlamış olduğu ROM dosyaları ile güvenli olarak etab5 ve etab4 tabletlere root atıp, kısıtlamaları kaldıralım.
FATİH projesi kapsamında dağıtımı gerçekleştirilen tabletlerin güncel ihtiyaçlar doğrultusunda etkin kullanılabilmesi ve eğitsel içeriklere ulaşım kolaylığının sağlanması amacıyla hazırlanan tablet işletim sistemi (ROM) http://fatihprojesi.meb.gov.tr/ adresi üzerinden 05.04.2019 tarihinde kullanıma sunuldu.
Fatih Projesi Tablet ROM'ları :
Bu adresten ETAB5 ve ETAB4 versiyonları için gerekli ROM dosyalarını bilgisayarımıza indirebiliyoruz. İndirilen dosyada android usb driver dosyaları, sp flash tool programı ve rom dosyaları yer almaktadır.
Tabletiniz kapalı ise açınız.
Usb kablosu ile bilgisayara takıp aygıt yöneticisinden diğer aygıtlar başlığı altında görünüp görünmediğini inceleyiniz. (not : görünür olması veya görünmüyor olması önemli değil. İndirdiğiniz dosya içerisindeki usb driver kurulumu için görünüyor olması gerekir)
Eğer görünüyorsa e-tab5 yazısı üzerine çift tıklayıp açılan pencerede "sürücü yükle" butonuna basıp usb driver klasörünü seçip sürücü kurulumu yapınız. (windows 10'da sorunsuz olarak aygıt yöneticisinde görünüyor ve usb driverlarını kurabiliyorsunuz.)
Eğer görünmüyor ise bu linkteki sürücü dosyasını indirip kurulumu yapınız. (Eğer driver kurulumundan sonra tablet bilgisayar tarafından tanınmazsa bilgisayarınız kapatıp açın, tabletinizi kapatıp açın. Yine tanımazsa driver kurulumunu tekrar yapın. Tableti görünür olma kısmı biraz sıkıntılı oluyor. Aygıt yöneticisinde görünmesine gerek yok usb driver kurulumu sonrası.) Kurulumdan sonra tabletinizin bilgisayarla olan bağlantısını kesiniz ve tableti kapatın.
sp flash tool klasörü içerisinden flash_tool programını çalıştırınız.
Programın arayüzünde numaralandırılmış aşamaları sırayla takip ediniz.
1 numaralı seçenekte (turuncu renkli) Download Agent butonuna basıp, Flash_Tool klasörü içerisinden MTK_AllInOne_DA.bin dosyasını seçiniz.
2 numaralı seçenekte (kırmızı renkli) Scatter-loading butonuna basıp, ROM klasörü içerisinden MT6592_Android_scatter.txt dosyasını seçiniz.
3 numaralı seçenekte (mavi renkli) açılır metin kutusundan Download Only seçeneğini seçiniz.
4 numaralı seçenekte (mor renkli) tabletinizi usb ile bilgisayara bağlamadan Download tuşuna basınız. Tabletiniz kapalı konumda iken bilgisayara usb'den bağlayınız. Bilgisayara tableti usb'den bağladığınızda 5 numaralı bölümde (siyah renkli) barın dolduğunu göreceksiniz. Gerekli dosyaların kurulumu tamamlandığında içerisinde "ok" işaretinin olduğu içi yeşil renkli bir pencere açılacak.
Pencereyi kapatıp, tabletinizin bağlantısını kesip, tabletinizi açınız. Bu açılış normal açılışından biraz geç olacaktır. Sonraki açılışlarda normale dönecektir.
Kurulum tamamlandıktan sonra tüm kısıtlamalardan kurtulmuş olacaksınız. Tabletinizi kablosuz'a bağladığınızda bir çok uygulama için güncelleme indirmeye başlayacaktır. Tabletiniz kullanıma hazır hale gelecektir.
Kurulumdan sonra kurumsal cihaz yöneticisi kaldırılacak, usb girişi aktif olacak, google play'den istediğiniz uygulamayı kurabilir, otg çalıştırabilir ve içerisindeki dosyaları dosya yöneticisinden görebilirsiniz. Bluetooth açıp kapatılabilir, ağ izleme devre dışı kalacak.
Zoom'da derse istenmeyen kişilerin girişini engelleme, profil resimlerini gizleme
Güneş sistemindeki en uzak gök cismi
Zoom'da filtre ekleme, filtre kaldırma, snap camera filtresi
Kanola yağının faydaları ve zararları
Agave şurubu hakkında bilmeniz gereken 10 önemli bilgi
Ücretsiz sertifika hazırlama araçları