Metinlerin sınıflandırılması konusu için kullanılabilecek örnek metin çeşitleri bulunmaktadır.

Metinlerin sınıflandırılmasıyla ilgili örnek metinler

YEŞİL YOL

Hopa, Karadeniz’de son kasabamız. Şu ileride karadan denize uzanan burun, Çoruh’un deltasıdır. Onunbiraz ötesinde Batum var. Hopa’nın arkasında Balıklı Dağları dalgalı bir fon hâlinde geriliyor. Solunda, yani batısında Afyonbaba Dağları ve sağında denize atılırcasına saldıran Sultanselim Dağı, sivri hörgüçleriyle göğe keskin keskin bir şeyler çizmektedir. Trabzon’da valiyken bile beldeler zapteden cihangir ruhlu Yavuz, Rize’nin fethinden sonra şimdiki Batum’un yerinde bulunan Künye Kalesi’ni gözüne kestirmiş. Yavuz, Hopa’nın ilerisindeki dağa çıkarak alacağı o kaleyi gözlermiş. Kale beyi bakmış bu şehzade valinin elinden kurtuluş yok, Müslümanlığı kabul edip kalenin anahtarlarını Yavuz’a teslim etmiş.

İsmail Habip SEVÜK


HARİKA ÇOCUK

Bisküvi, çikolata, şeker, zeytinyağı, sabun yapımevleriyle küçük tamir atölyelerinin yan yana odalarda bulunduğu, sefer tasına benzeyen hanlardan birinin genzi tıkayan pis havası içinde ekmeğini küçücük pedalıyla kazanmaya çalışan bir arkadaşı görmeye gitmiştim. Bulamadım. Dönecektim ki kapı yanında duran büyükçe bir tahta sandığın içinde onu gördüm. Peynir ekmekle domates yiyordu. Kirli, kıvır kıvır sarı saçları vardı...

Orhan KEMAL


GÖÇ

HÜSEYİN (Başını kaldırır.): Hey, efendi! Nereye?
ZİYARETÇİ: Bana mı söylüyorsun?
HÜSEYİN: Elbet sana söylüyorum arkadaşım, burası apartman! Ana cadde değil ki tutturmuş yolu gidiyorsun. Buranın kanunu ve nizamı var. Böyle selamsız sabahsız nereye?
ZİYARETÇİ: 6 numaraya.
HÜSEYİN: Hiç zahmet etme.
ZiYARETÇi: Ne demek hiç zahmet etme?
HÜSEYİN: O kadar merdiveni boşu boşuna çıkma demek istiyorum. Tabanlarına yazık, çünkü evde yoklar.
ZiYARETÇi (Puflar.): Canım elbet biri vardır.
HÜSEYİN: Yok diyorum arkadaşım. Ben 20 yıldır bu apartmanın kapıcısıyım. Haberim olmadan kuş uçmaz buradan. Bak sana sayayım: 6 numaranın beyi bugün haftası oldu seyahatte. Adana’ya gitti, daha gelmedi. Hanım, sabahtan çıkıp berbere gitti, oradan çarşıya uğrayacaktı. Oradan da çaya gitmiştir. Küçük bey malum, yatılı okulda; cumartesiye gelir. Hizmetçi, hani şu Hatice var ya o da az evvel hava almaya çıktı. Ararsan Nişantaşı’nda Vali Konağı’nın ta karşısında bulursun onu. Sen kimi görecektin?

Cevat Fehmi BAŞKUT


MESİH PAŞA İMAMI

Artık kahvenin de sokağın ve evin de ağzında çiğnediği tek lokma, muharebe lafıydı. Yürekler dar, bakışlar kuşkulu, yüzler asık ve endişeliydi. Kâh ortadan kâh kulaktan kulağa alınıp verilen havadislerde de ne zehir var ki dinleyenleri zehirliyordu? Düşman el ele vermiş, yuvarlandıkça büyüyen bir çığ gibi sınırları atlamış, yaklaşıyor, boyuna yaklaşıyordu. Halis Efendi ömrü boyunca köşe kapmaca oynadığı üç buuttan: Kahve, ev ve camiden hangi birinde rivayet yollu bir harp raporu dinledi mi sıkılıyor, eğer bu kan, zulüm kokan raporu dinlediği yer evi ise hemen kahveye gidiyor, kahvede aynı mevzu hararetlendi mi camiye kaçıyordu.

Semiha AYVERDİ


YANSITMA

Yansıtma, kendini iki biçimde gösterir: Kendi eksikliği ve beceriksizliğinden doğan aksaklıkları başkalarına yüklemek, birinci yansıtma türüdür. Örneğin; gol atamayan futbolcu, başarısızlığının nedeni olarak takım arkadaşlarının iyi pas vermemelerini gösterir. İkinci yansıtma türü; istenmeyen, kabul edilmeyecek türden arzu ve tutumları, başkalarına yakıştırma eğiliminden kaynaklanır. Bekârlığında çok çapkınlık yapmış erkekler, evlenince eşlerine güvenmezler. Eşlerinin normal arkadaşlık ilişkilerini bile kıskanan bu kimseler, kendi tutumlarını eşlerine yansıtıyor olabilirler.

Doğan CÜCELOĞLU


TEMİZLİK VE BAKIM

Fırınınızın temizlik ve bakımını yaparken aşağıda belirtilenlere dikkat ediniz:

  • Cihaza elektrik getiren fişi prizden çekiniz ve gaz vanasını kapatarak gaz bağlantısını kesiniz.
  • Fırının içini, kontrol panelini, kapısını, tepsileri ve diğer bütün parçalarını kesinlikle sert fırça, bulaşık teli veya bıçak gibi araçlarla temizlemeyiniz. Aşındırıcı, çizici temizlik maddeleri ve deterjanlar kullanmayınız.
  • Fırının içini sabunlu bir bezle temizledikten sonra temiz suyla durulayınız. Daha sonra bezle iyice kurulayınız.
  • Kesinlikle kuru ve toz temizlik maddeleri kullanmayınız. Kontrol panelini, ocağı, fırını ve diğer emaye kaplı kısımları nemli bir bezle silip iyice kurulayınız.
  • Temizlik sırasında, sivri, keskin kenarlı malzemeler kullanmayınız. Yumuşak sünger ve sıvı temizleyiciler kullanınız.
  • Fırınınızı temizlerken asit, tiner, benzin gibi yanıcı maddeleri kesinlikle kullanmayınız.

AY’IN ÇEVRESİNDE SEYAHAT

O sırada saat altıydı, Ay’ın kutbu görünüyordu. Ay yuvarı, merminin içindeki yolculara artık sadece parlak bir biçimde aydınlanan yarısını gösteriyordu. Oysa öteki yarısı koyu karanlıklarda kayboluyordu. Mermi, yoğun ışıkla salt karanlık arasındaki sınır çizgisini ansızın aştı ve birden derin bir karanlığın içine daldı. Bu olay gerçekleştiğinde içinde bulunduğumuz mermi, elli kilometreden bile daha az uzaklıktan Ay’ın kuzey kutbunu neredeyse sıyırıp geçiyordu. Boşluğun koyu karanlığına dalmak için birkaç saniye yetmişti. Geçiş o kadar hızlı olmuştu ki gök cismi sanki güçlü bir üflemeyle sönmüştü. “Ay eridi, kayboldu!” diye bağırdı şaşkınlıktan ağzı açık kalan Michel Ardan.

Jules VERNE

  • Yazı Etiketleri :
  • tartışmacı anlatım
  • açıklayıcı anlatım
  • emredici anlatım
  • epik anlatım
18. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
Yazıyı Oku

18. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri

17. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
Yazıyı Oku

17. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri

16. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
Yazıyı Oku

16. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri

19. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
Yazıyı Oku

19. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri

15. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
Yazıyı Oku

15. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri

Dini - tasavvufi halk şiiri ve türleri
Yazıyı Oku

Dini - tasavvufi halk şiiri ve türleri

Menu