Silistre, Tuna kıyısında, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda yer alan bir şehir. Şehirde önemli bir Türk nüfus yaşar.

Silistre savunması

Şanlı Silistre savunması, Silistre kuşatması veya Silistre savaşı diye de adlandırılan bu olay 14 Nisan - 23 Haziran 1854 tarihleri arasında yaşanmıştır. Silistre, günümüzde Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan güzel bir şehirdir.

O dönem uzun süredir büyük başarılar kazanamamış olan Ruslar Osmanlıların işini bir an önce bitirmek istiyordu.

Rus Çarı, Kafkasya'nın bağımsızlığı için Ruslara tabiri caizse "kök söktüren" Kafkas Kartalı Şeyh Şamil'in üstüne gidip ezmeliydi. Bunun için önce Silistre'nin alınması şarttı. Tuna ordularına Silistre'nin alınmasını emretti. Rus tarafında Mareşal Ivan Paskieviç ve 80 bin kişilik ordusu,Türk tarafında kale komutanı Musa Paşa ve 10.000 kişilik ordusu bulunmaktaydı.130 adet top ile saldırıya geçen Ruslar kaleye gülle yağdırmaya başladılar. Bu şekilde başlayan ve arada bir Türk askerlerinin kaleden dışarı yaptığı saldırılarla devam eden kuşatmada Rusların en önemli komutanları ağır yaralar almışlardır. Mareşal Paskieviç'in yaralanmasının ardından yerine getirilen Prens Garçakof da aynı akıbete uğradı. Rus generallerinden Schilder vurularak öldü.

Cephaneleri ve yiyecekleri oldukça azalan Türkler, gülle atışlarından harabeye dönmüş kalede nice şehitler vermiş,ancak yine de canlarını dişlerine takmış kaleyi savunuyorlardı. Kumandan Musa Paşa kara kara düşünüyor, ve kaledeki askerler dualarıyla birlikte kaleyi aslanlar gibi savunmaya devam ediyorlardı. Ancak asker sayısı çok azalmıştı ve Ruslar her şeyi göze alıp kaleye ağır bir şekilde hücum ederse,kale düşerdi. Musa Paşa komutanlarını topladı, "Efendiler,böyle beklemektense taarruza geçelim, bizi tükendik sanıyorlar,gücümüzü küffara göstermenin tam vaktidir. Yarın cehennem gibi üzerlerine yağarsak şaşkına dönerler. İnşallah bu şaşkınlıktan istifade ederiz."

silistre kalesi

13 Haziran 1854'de işler değişti ve 80.000 kişilik dev orduya karşı 10.000 kişilik ordu,verilen şehitlerin ardından kalan bir avuç askeriyle saldırıya geçmişti. Ruslara "Allah Allah" sesleriyle 4 koldan saldırdılar ve geri hatlara püskürtmeyi başardılar. 15 Haziran günü de taktiğin işe yaradığını gören Musa Paşa tekrar taarruza geçti. Artık bu bir avuç askerin tek amacı kanının son damlasına kadar kaleyi savunmak, düşmanı defetmekti. Bundan sonra kimse yaşamayı düşünmüyordu. Bu cesaretle saldıran bir orduyu kim durdurabilirdi?

41 gün süren kuşatmanın sonunda düşman geri çekilme emri aldı ve Ruslar 15 bin ölü,25 bin yaralı haberi ile ülkelerine dönüyordu.

9 önemli Rus generali de bu savaşta ölmüştür. Musa Paşa'ya bu büyük başarısının küçük bir ödülü olarak Müşir(Mareşal) rütbesi verildi. Bu haberi duyunca "Bu rütbenin yerine rütbe-i şehadeti tercih ederdim." duasında bulundu. Duası kabul olmuş olacak ki geri çekilmenin hıncıyla Ruslar tarafından ateşlenen son gülle ile şehit düşmüştür.

Yıllar sonra Silistre Kuşatması kahramanları hala anılır. Adına kitaplar, destanlar yazılmıştır. Özellikle Vatan Yahut Silistre kitabıyla Namık Kemal bu muazzam savunmayı ebedileştirmiştir.

  • Yazı Etiketleri :
  • silistre savunması
  • vatan yahut silistre
Zoom'da derse istenmeyen kişilerin girişini engelleme, profil resimlerini gizleme
Yazıyı Oku

Zoom'da derse istenmeyen kişilerin girişini engelleme, profil resimlerini gizleme

Güneş sistemindeki en uzak gök cismi
Yazıyı Oku

Güneş sistemindeki en uzak gök cismi

Zoom'da filtre ekleme, filtre kaldırma, snap camera filtresi
Yazıyı Oku

Zoom'da filtre ekleme, filtre kaldırma, snap camera filtresi

Kanola yağının faydaları ve zararları
Yazıyı Oku

Kanola yağının faydaları ve zararları

Agave şurubu hakkında bilmeniz gereken 10 önemli bilgi
Yazıyı Oku

Agave şurubu hakkında bilmeniz gereken 10 önemli bilgi

Ücretsiz sertifika hazırlama araçları
Yazıyı Oku

Ücretsiz sertifika hazırlama araçları

Menu