Sohbet sözcüğünün sözlük anlamı; dostça, arkadaşça söyleşme, yarenlik etme, konuşarak hoş bir vakit geçirmedir.
Sohbet, söyleşi, musahabe sözcükleri aynı anlama gelmektedir. Sohbet sözcüğünün sözlük anlamı; dostça, arkadaşça söyleşme, yârenlik etme, konuşarak hoş bir vakit geçirmedir. Sohbet sözcüğüyle ilgili bazı sözcükler vardır:
Hoşsohbet: Güzel ve tatlı konuşan (kimse).
Nükte: İnce anlamlı, düşündürücü ve şakalı söz, espri.
Nüktedan: Nükte bilen, zarif, ince, esprili (kimse).
Yazılı anlatım türü olan "sohbet"in, yukarıdaki sözcüklerle çok yakın ilgisi vardır. Buna göre sohbet, herhangi bir konunun fazla derinleştirilmeden karşılıklı konuşma tavrı ve edasıyla anlatıldığı metin türüdür.
Televizyon ya da radyoda edebiyat, sanat, kültür, tarih... programı yapan bir kişi; dinleyicilerini/izleyiciyerini stüdyoya konuk etmese de onlara stüdyodalarmış gibi seslenir, sorular sorar, onlarla görüşlerini paylaşır. Kamera ya da mikrofon aracılığıyla milyonlarca kişiyle aynı anda söyleşi ortamı yaratır. Yazılı bir anlatım türü olan sohbet de böyledir. Yazar, okuyucuyla konuşma tavrı ve edasıyla samimi bir iletişim kurmaya çalışır. Aralarındaki tek fark, kullanılan araçtır. Yazar, duygu ve düşüncelerini aktarmak için yazıyı; televizyon ya da radyoda sohbet programı yapan kişi ise mikrofon ve kamerayı kullanır.
Hoşsohbet insanlarla konuşmak, insanların zevk aldığı bir durumdur. Hoşsohbet biri olmak için kişi, kendini ilgilendiren konuları bulmalı, bunları sıcak, samimi bir üslupla anlatmalıdır. Hoşsohbet biri olmak için yalnız ne söyleyeceğini bilmek yetmez; nasıl söyleneceğini de bilmek gerekir. İyi bir sohbet, aklı ve zekâyı yansıtır. Nüktedan olmak, kişinin sözlerinin ilgiyle dinlenmesini sağlar. Nüktedan insanlar, söyledikleri zevkle dinlenen kimselerdir.
Türk edebiyatında Nurullah Ataç (Söyleşiler, Karalama Defteri, Dergilerde), Şevket Rado (Eşref Saat, Ümit Dünyası, Hayat Böyledir, Aile Sohbetleri, Saadet Yolu), Falih Rıfkı Atay (Pazar Konuşmaları), Yahya Kemal Beyatlı (Tarih Musahabeleri), Ahmet Kabaklı (Sohbetler), Suut Kemal Yetkin (Edebiyat Söyleşileri), Melih Cevdet Anday (Dilimiz Üzerine Söyleşiler), Ahmet Rasim (Ramazan Sohbetleri) sohbet türünde eser veren önemli sanatçılardır.
18. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
17. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
16. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
19. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
15. yüzyıl edebiyatı genel özellikleri, şairleri ve eserleri, nesir yazarları ve eserleri
Dini - tasavvufi halk şiiri ve türleri