Tüm vücudu 45 dakikada, hiçbir yan etki oluşturmadan tarayan tüm vücut mr programı, ileri yaşta olan ve risk faktörü bulunanlar başta olmak üzere herkes için kanser tanısında yeni bir check-up seçeneği sunuyor.

Tüm vücut mr nedir, nasıl ve kimlere uygulanıyor

Kanser tanısı alan hastalar genellikle hastalıklarını daha erken dönemde öğrenemedikleri için pişmanlık duyuyor. Başta bu hastaların yakınları olmak üzere çok sayıda kişi ise vücudunun herhangi bir bölgesinde kanser kitlesi bulunup bulunmadığını merak ediyor. Belli kanser türlerinde, o kanser türüne özel check-up yöntemleri ile erken teşhis sağlanabiliyor. Meme kanserinde mamografi, rahim ağzı kanserinde PAP Smear testi, bağırsak kanserinde kolonoskopi zamanında ve düzenli yapıldığında büyük avantaj sağlıyor. Ancak bunların dışındaki kanser türlerinde standart bir tarama programı yakın zamana kadar bulunmuyordu. Bugün ise kanser riski ve endişesi taşıyan sağlıklı kişilerin yararlanabileceği "Tüm Vücut MR" ile radyasyon almadan ve hiçbir ağrı çekmeden bir saatte tüm vücut taranabiliyor.

Nasıl uygulanıyor

Kişi üzerindeki kıyafetleri ve diş protezi dahil olmak üzere tüm metalleri çıkarıyor ve verilen önlüğü giyiyor. Yeni nesil diş implantları ve kalp stentieri MR çekiminde sorun yaratmıyor. 70 cm genişliğindeki bölüme uzanan kişinin üzerine gerekli aparatlar yerleştiriliyor ve 45 dakika boyunca hareket etmemesi isteniyor.

Bu sırada film, belgesel izleme ya da müzik dinleme imkanı da sunuluyor. Hareketli organların çekimi sırasında hastaya yaklaşık 20 saniye nefes almaması için komutlar veriliyor. Kişinin bu komutları yerine getirebilmesi için uykuya dalmaması gerekiyor. Sağlıklı bir çekim için kişinin uyumlu ve şuurunun açık olması gerekiyor. Çok küçük çocuklarda ve ileri yaşlarda çok zorunlu olmadıkça Tüm Vücut MR kullanılmıyor. Çekimin ardından kişi günlük hayata devam edebiliyor. Sonuçlar ise bir iş günü içinde çıkıyor. Eğer bir patolojiye rastlanmışsa önce radyoloji uzmanı, daha sonra ise check-up hekimi ile görüşme sağlanıyor. En büyük endişe ise kanser riski olmakta oysa çekimler sırasında bir böbreğin bulunmaması, rahmin olmaması, doğumsal kistik hastalıklar, kanser olmayan kitleler gibi durumlar da tespit edilebiliyor.

Kolay, Ağrısız, Zararsız

  • Çekim sırasında kişi radyasyon almıyor.
  • Rutin taramalarda kullanılan kontrast maddenin hastaya verilmesine gerek kalmıyor.
  • Altı saatten uzun açlık, mesane sıkışıklığı gibi zorunluluklar bulunmuyor.
  • Genellikle check-up incelemelerine dahil edilmeyen beyin dokusu, kemik yapısı, kollar ve bacaklar gibi yapılar da tek seferde incelenmiş oluyor.
  • Takip için incelemenin tekrarı gerektiğinde yan etkisi bulunmaksızın yeniden uygulanabiliyor.

Adım adım tarama

Tüm Vücut MR’da beyin, boyun, akciğer, karaciğer, pankreas, böbrek, böbrek üstü bezi ve karın içindeki diğer organlar taranıyor. Erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalık da görüntüleniyor. Ayrıca kemikler ve kaslar da eşzamanlı olarak taranmış oluyor. Meme, prostat ve gastrointestinal sisteme ait tümörlerin taranmasında erken dönem bulgulan gözden kaçırmamak için klasik tarama yöntemleriyle birlikte kullanılması öneriliyor.

  • Yazı Etiketleri :
  • tüm vücut mr kimlere yapılır
  • tüm vücut mr farkı nedir
  • tüm vücut mr avantajları
Çölyak hakkında merak edilenler (belirtileri, tanısı ve tedavisi)
Yazıyı Oku

Çölyak hakkında merak edilenler (belirtileri, tanısı ve tedavisi)

Nifty testi nedir, gebeliğin hangi döneminde yapılıyor, özellikleri
Yazıyı Oku

Nifty testi nedir, gebeliğin hangi döneminde yapılıyor, özellikleri

10 soruda varis hakkında merak edilen her şey
Yazıyı Oku

10 soruda varis hakkında merak edilen her şey

Cilt lekeleri nasıl tedavi edilir
Yazıyı Oku

Cilt lekeleri nasıl tedavi edilir

Nar ve nar suyunun yararları nelerdir
Yazıyı Oku

Nar ve nar suyunun yararları nelerdir

Kalça protezi nedir, kimlere uygulanır, kalça protezinin ömrü ne kadar ve riskleri nelerdir
Yazıyı Oku

Kalça protezi nedir, kimlere uygulanır, kalça protezinin ömrü ne kadar ve riskleri nelerdir

Menu