Geniş anlamda yerleşme bir yararlanma ve ekonomik faaliyette bulunma sahasıdır. Barınma ya da belirli bir faaliyet sürdürme amacıyla bir saha üzerinde inşa edilmiş bir veya birden fazla konuttan oluşan ünitelere yerleşme denir.
Dünyada her yer yerleşmeye elverişli değildir. Yerleşmeyi sınırlandıran bazı faktörler vardır. Söz konusu faktörler iki ana grupta incelenebilir: Birincisi fiziki (doğal) faktörler, ikincisi beşeri faktörlerdir.
Herhangi bir alanda, yerleşmenin kurulmasını ve gelişmesini etkileyen en önemli faktörlerden biri iklimdir. Ilıman iklimin etkili olduğu orta kuşak, yerleşmelerin yoğun olduğu alanlardır. Yerleşmelere havanın sıcak ve çok nemli olduğu ekvatoral bölgede, kurak olan çöllerde, soğuk ve uzun geçen kışların hüküm sürdüğü yüksek enlemlerde seyrek olarak rastlanır. İklim açısından en elverişli yerler ılıman kuşak sahasıdır.
Dağlık, çok engebeli ve yüksek sahalar, yerleşmelerin kurulmasını ve gelişmesini önemli ölçüde engellemektedir. Buna karşılık düz ovalık alanlarda tarım, ulaşım, sanayi faaliyetleri daha çok geliştiğinden nüfus fazladır.
Akarsu çevreleri su imkânı ve verimli tarım alanlarından dolayı sık nüfusludur. Bu genellemeye Ekvatoral bölge akarsuları (Amazon, Kongo) ve Kutup iklim bölgesindeki akarsular uymaz. Ekvatoral bölgede yüksek nem ve sıcaklıktan, kutuplarda ise düşük sıcaklıktan dolayı nüfus seyrektir.
Tarıma uygun olmayan tuzlu, çorak topraklar ve bataklıklar, yerleşmelerin kurulmasını önemli ölçüde engeller. Verimli tarım topraklarının bulunduğu ovalarda ve ovaların kenarlarında ise yerleşmelere sık rastlanır.
Sanayinin gelişmiş olduğu yerler iş olanaklarının fazla olması nedeniyle sık nüfuslu alanları oluşturur.
Tarımsal faaliyetlerin gelişmiş olduğu yerler sık nüfusludur.
Yerleşim ulaşım koşullarının elverişli olduğu yöne doğru gelişir. Ulaşımın elverişsiz olduğu yerlerde ise yerleşmeler zamanla önemini kaybeder.
Yer altı kaynaklarının çıkarıldığı ve işlendiği yerler sık nüfusludur.
Turizmin gelişmiş olduğu yerlerde mevsimlik nüfus artışı görülür.
Türkiye'nin iklim elemanları
Türkiye'de akarsuların oluşturduğu yer şekilleri
Türkiye'de buzulların oluşturduğu yer şekilleri
Türkiye'de rüzgarların oluşturduğu yer şekilleri
Türkiye'de dalga ve akıntıların oluşturduğu yer şekilleri
Türkiye'nin ovaları (oluşumlarına göre, bulundukları yere göre) ve genel özellikleri